Anders Andersson

Ekonomiexperten Anders Andersson: Rätt läge att pressa
 föreningens lånekostnader

Nu är det rätt läge för många bostadsrättsföreningar att sätta press på bankerna för att få ner sina låneräntor.

Det säger ekonomiexperten Anders Andersson och menar att det aldrig varit ett bättre läge än nu för att förhandla ned räntan:

– Det beror på att bankernas räntemarginaler nu är de högsta någonsin – 1,54 procent på bolån. Bankerna låtsas som om de är generösa när de erbjuder 2 procent på ett treårslån, men sanningen är att detta är en orimligt hög ränta. Det finns en rejäl prutmån i de flesta fall. Dagens räntesituation med minusränta är unik, och bostadsrättsföreningar borde kunna utnyttja det läget ännu mer än villaägaren eftersom de har så mycket större lån.

Själv förhandlade han den 1 mars om lån på 8 miljoner i sin bostadsrättsförening i Nacka. Han tog in offerter från flera banker och band till slut 5 miljoner på fem år till 1,49 procent och resten på tre år till endast 1,1 procent.

  • Alltför många bostadsrättsföreningar ägnar alltför lite uppmärksamhet åt det här. Det kan bero på att styrelserna i en del bostadsrättsföreningar inte på samma sätt som en villaägare ser det direkta sambandet mellan lånekostnaden och familjeekonomin.
  • Många föreningar är inte tillräckligt tuffa mot bankerna och tycker det är besvärligt att förhandla ned räntan.
  • Ofta får bostadsrättsföreningarna högre ränta än villaägarna, trots att föreningarna har mångdubbelt större lån.

– En banken kan i dag välja mellan att placera överskottskapital hos Riksbanken och betala 0,25 procent för detta eller att tjäna pengar genom att låna ut pengarna till företagare, villaägare och bostadsrättsföreningar, förklarar Anders Andersson.

– Riskfria lån, som det ofta är till bostadsrättsföreningar, är faktiskt en hygglig affär för banken även om räntan bara är en procent.
Anders Andersson har tidigare här på Egrannars blogg beskrivit en effektiv taktik när bostadsrättsföreningar ska förhandla om låneräntan:

  • Ha flera lån som ska förhandlas om vid olika tillfällen och som har olika bindningstider.
  • Begär offerter från flera banker när ett lån ska skrivas om.
  • Det är bra om man då har lån i minst två banker, som man smidigt kan förhandla med när ett nytt lån ska skrivas om.