Så förvandlar ni städdagen till en vårfest

Äntligen är vintern slut, nu kan jobbet börja. Så tänker nog många bostadsrättsföreningar just nu. Till exempel börjar det bli hög tid för vårstädningen. Här är tips och råd för en lyckad städdag.

Hur får man medlemmarna att ställa upp på städdagen? Att ta ut straffavgifter från medlemmar som inte vill närvara på städdagen är inte ett alternativ, det är inte lagligt. Uppgifterna på en städdag faller under föreningens underhållsansvar och kan därför inte påtvingas bostadsrättshavaren.

– Bostadsrättsföreningen kan inte tvinga medlemmarna att delta på städdagar eller kräva ersättning av de som inte vill hjälpa till. Däremot kan föreningen bevilja nedsättning av årsavgiften motsvarande medlemmens arbetsinsats på en städdag. Föreningen bör dock uppmärksamma de skatterättsliga bestämmelser som finns, säger Monika Jukic, juridisk expert på Sveriges bostadsrättscentrum, SBC till Fastighetstidningen.

Ok, piskan funkar inte. Så vad kan styrelsen göra för att locka medlemmarna till städdagen? Ja, ett sätt är ju att se till så att städdagen innehåller mer än bara städning. Städdagen skulle ju kunna göras till en trevlig tillställning som ingen vill missa. Här är några tips för att lyckas med städdagen:

  • Skicka ut personliga inbjudningar per post och gör det i god tid. Det är mycket roligare, och känns mer inbjudande, än att få ett informellt mail.
  • Uppmana medlemmarna att anmäla eventuella förhinder till styrelsen.
  • Ordna med god mat och dryck och se till så att det även avsätts tid för att umgås, utan jobb.
  • Försök att dela upp arbetsuppgifterna så att medlemmarna får ägna sig åt det som de är mest intresserade av. Till exempel kan man skicka ut en fråga i förväg om vilka uppgifter som medlemmarna helst utför.
  • Se till att ha ordentliga verktyg, då blir arbetet roligare och snabbare utfört. Som sagt, tid för att äta och dricka gott är något ska inte underskattas.
  • Om ni hyr en container så kan det vara smart att locka medlemmarna med att de kan få slänga sina egna grovsopor där under städdagen.
  • Ta med en kamera och föreviga städdagen.

Källa: SBC.

Foto: Flickr.com (Per Axbom)