Risk för kraftigt höjda avgifter i bostadsrätter

En ny tolkning av avskrivningsreglerna gör att bostadsrättsföreningar kan tvingas chockhöja avgifterna för de boende i föreningen.

Sedan början av året gäller nya redovisningsregler som innebär att bostadsrättsföreningar inte längre får använda sig av progressiva avskrivningar (det vill säga att kostnaden för föreningen är mindre i början för att sedan öka ju längre tiden går och ju närmare en totalrenovering föreningen kommer) eller avskrivningstider som är längre än 100 år för byggnader. För delkomponenter som tak och fasader gäller en ännu snabbare avskrivningstakt.

De nya reglerna slår framför allt mot nya bostadsrättsföreningar, som ofta använder progressiva avskrivningar. Det är ett sätt att pressa ned medlemsavgifter och därmed pressa upp försäljningspriset och vinsten för den som säljer en bostadsrätt i föreningen. Enligt SvD kan de nya regeltolkningarna innebära att månadsavgifterna måste höjas med upp till 30 procent för nybyggda fastigheter. Annars riskerar föreningen att gå med stora förluster.

Dan Brännström, generalsekreterare i branschorganisationen Far, befarar att de nya reglerna kommer att sätta käppar i hjulet för det nödvändiga bostadsbyggandet.

– För det kommer, faktiskt i onödan, att öka boendekostnaden i framförallt nya hus, säger han till SvD.