Vanligt med slarviga bostadsköpare

Att köpa en bostadsrätt är för många den största investeringen i livet. Ändå ägnar många inte mer än tio minuter på visningen innan de slår till på ett miljonobjekt. Eddy Lödkvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Stockholm, höjer ett varningens finger.

 – Det finns en rad saker som en köpare bör kolla upp innan ett köp. Annars kan det få konsekvenser i ett senare skede, säger han.

Han betonar att det är viktigt att analysera föreningens årsredovisning.

– Det är viktigt att se hur belåningsgraden ser ut, hur räntekänslig föreningen är. Om föreningen gör stora underskott i dag, vad beror det på? Om det bara beror på avskrivningar är det inte hela världen, men om det beror på återkommande kostnader bör det ringa en varningsklocka hos köparen. För det kan innebära att månadsavgifterna kan komma att höjas, säger han.

Bostadsrätt
”Det är viktigt att ta undersökningsplikten på allvar när man köper en bostadsrätt”, säger Eddy Lödkvist, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Stockholm. Foto: Trotonen: (http://www.flickr.com/photos/rotonen/)

 Dessutom berättar han att det är allt för vanligt att köparna inte tar deras undersökningsplikt på allvar.

– I Stockholm är köparna oftast på en visning 5-6 minuter, sedan lägger de bud. På den tiden hinner man inte undersöka saker som man borde göra.

Något som kan få konsekvenser, för köparen tar i princip på sig att köpa lägenheten i befintligt skick.

– Ofta handlar det om mindre saker som man missar, som att ett handtag är löst eller att en nyckel är trasig. Det är lätt och billigt att fixa. Men det kan ju handla om större saker, som är betydligt dyrare att åtgärda, säger han.

En annan sak som kan leda till en höjning av månadsavgiften är om föreningen inte äger marken som fastigheten står på, betonar han.

– Om föreningen inte äger marken utan endast arrenderar en tomträtt, så kan avgälden till staden öka kraftigt när avtalsperioden (10 år) löper ut. Det kan leda till kraftigt höjda avgifter för föreningens medlemmar. Det är något som köparen bör vara medveten om, även om detta problem har blivit mindre de senaste åren, säger han.

Eddy Lödkvist rekommenderar att man går igenom Svensk Fastighetsförmedlings checklista innan man slår till på en lägenhet:
http://www.svenskfast.se/templates/MinBostad/Templates/Checklist____5183.aspx