Därför bör ni planera snöskottningen redan nu

Därför bör ni planera snöskottningen redan nu

I de flesta delar av landet har snön inte anlänt, men för bostadsrättsföreningens del är det klokt att redan nu planera för snön. För vintern kommer, var så säker.

– Vi brukar säga att man ska kontakta snöskottare redan under våren. Då kan de göra en förbesiktning av taket och titta på taksäkerheten. Om man anlitar snöskottare först när snön har fallit så kan det vara svårt att veta om rätt utrustning finns och hur säkerheten är på taket. Nu är det bara någon månad kvar tills snön kommer ordentligt, så det börjar bli bråttom, sade
Alexander Iliev, jurist och ansvarig för Skotta säkert på Entreprenörföretagen, till Egrannar för en tid sen.

Iliev tipsar även om att skotta direkt när snön kommer. Annars uppstår lätt isbildning och isen är svårare att få bort än snön.

Ett vanligt misstag, enligt Johan Hammar på Snöskottning.nu, är att man blir oenig med det anlitade företaget om antalet timmar som snöröjningen har tagit.

– Föreningen bör tänka på att det är många olika faktorer som påverkar hur långt tid det tar att skotta av ett tak så som snömängd, vilket typ av snö, om det bildats mycket is i vattengångar stuprör samt hur mycket fotgängare och bilar det finns på gatan nedanför.

För mer tips, praktiska råd och information om vad föreningen bör tänka på under hösten och vintern läs Egrannars vinterhandbok. Läs den här.

Foto: Mostphotos

Om författaren

Jakob Stenberg

Jakob är journalist och skriver om brf:er, bostadsfrågor och ekonomi.

Relaterade artiklar