Bli en bra granne – sex steg

Bli en bra granne – sex steg

Att lära känna sina grannar är roligt och kan öka välbefinnandet. Men hur ska du gå tillväga utan att vara påflugen? Här är bästa tipsen.

Människor är olika och har olika sätt att tänka kring tider, vanor och hur en perfekt boendesituation ser ut. Några saker kan garanterat reta gallfeber på dina grannar. Hög musik, ludd i tvättstugan och förvaring av otympliga saker i trapphuset brukar sticka ut i undersökningar om grannsämja.

Så vad gör en bra granne? Fastighetsbolaget Einar Mattson har punktat upp några saker. Inte minst bör ett hej i trapphuset inte underskattas.

Heja på grannen

Säg hej till grannarna när du flyttat in. Presentera dig och berätta att du är ny i huset. Kanske får du goda tips av de som bott i huset länge, kanske erbjuder de bärhjälp eller lånar ut verktyg? Goda relationer med grannarna skapar trygghet, istället för att du ska känna dig obekväm varje gång ni ses.

Berätta att du ska ha fest
Grannar har ofta överseende med lite extra ljud om man har informerat i förväg. Skriv att de ska ringa på om du stör så blir det inte någon stor grej.

Byt telefonnummer med grannen
Byt mobilnummer med dina grannar så att ni kan ha kontakt om det behövs. Kanske är ett bra tillfälle när ni äter korv efter städdagen? Det är bra att kunna agera tillsammans om något hänt i huset som man inte vill hantera ensam.

Prata med grannar i tvättstugan
Att man har haft en kontakt minskar risken för missförstånd och irritation över lite störande ljud på lördagsmorgonen.

Sträck ut en hjälpande hand
De mest omtyckta grannarna är de som hjälper till att vattna blommorna när du är bortrest, går ut med hunden om du stukat foten och lånar ut lite mjölk eller pärlsocker när krisen är framme.

Var tolerant
Öva på att vara tolerant och visa hänsyn. Men ibland kan det såklart bli för mycket även för den mest toleranta. Om du blir störd av grannens höga musik bör du börja med att berätta för grannen att du blir störd. Det är alltid bättre att prata med grannen direkt, innan klagomål skickas in.

Foto: Dan Burch, Mostphotos

Om författaren

Daniel Mellwing

Daniel är journalist och skriver om brf:er, bostadsfrågor och ekonomi.

Relaterade artiklar