90 procent betalar ockerhyror – här är det dyrast

Nio av tio stockholmare som hyr i andra hand betalar ockerpriser, enligt en kartläggning av Boverket. I snitt kräver uthyraren mer än den dubbla grundhyran.

Bostadssituationen i i Stockholm är ansträngd. Många letar med ljus och lykta efter ett boende, men det är svårt. Det är en av förklaringarna till att nio av tio som hyr i andra hand betalar för mycket, enligt Boverkets kartläggning. Mitt i skriver att uthyraren i snitt kräver mer än dubbelt så mycket än det som grundhyran ligger på.

Enligt hyresnämnden är ett rimligt påslag på hyran mellan fem och 15 procent vid andrahandsuthyrningar. Men i Stockholm tar uthyrarna ut betydligt mer än så, rapporterar Mitt i. Många som hyr kan ha rätt till sänkt hyra, men vet inte om det.

Kartläggningen gäller både hyresrätter och bostadsrätter, och reglerna mellan de olika bostadsformerna skiljer sig åt.

För bostadsrätter gäller privatuthyrningslagen där en uthyrare får ta ut en högre avgift för att få rimlig avkastning på det kapital som har investerats i bostaden, samt täcka driftskostnader.

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, förklarar för SVT att de som hyr ut bostadsrätter kan ta ut en högre hyra än när hyresrätter hyrs ut. Men det finns en övre gräns även för bostadsrätter, påpekar han.

Andrahandshyrestagare kan vända sig till hyresnämnden om de misstänker att de betalar för mycket, berättar Johan Mirtorp som ser att fler och fler hyresgäster nu säger ifrån.

Dyrast och billigast i Stockholm 

Sedan 2009 har andrahandshyror i bostadsrätter stigit med 68 procent, enligt Boverket.

Hyran ligger i snitt på 264 kronor per kvadratmeter. Snittpåslaget på grundhyran är 156 procent.

Dyrast per kvadratmeter: Stockholms stad (Östermalm är allra dyrast och Skärholmen billigast)

Billigast per kvadratmeter: Norrtälje

Högsta påslaget: Danderyd

Lägsta påslaget: Norrtälje