Säkerheten viktig – även under visningen

Att stylingen spelar stor roll inför lägenhetsvisningen vet nog de flesta. Men färre känner till vikten av att även tänka på säkerheten inför visningen. Många kriminella kartlägger lägenheten genom annonsen och därefter sker ett inbrott en tid senare. I vissa fall försvinner saker redan under visningen.

Som säljare är det viktigt att känna till riskerna och förebygga dess. Det menar försäkringsbolaget If, som har en särskild inbrottsgrupp.

– Man ska aldrig låta värdesaker som klockor, smycken, kontanter och iPads ligga framme under en visning. Risken är stor att något blir stulet och då kan det vara svårt att få ersättning från försäkringen. Ett allriskskydd i hemförsäkringen kan ge ett visst skydd, men det smartaste är naturligtvis att vara proaktiv, säger Lars Silfverswärd som är skadeförebyggande expert på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

För att hjälpa säljaren har If tagit fram en checklista:

Inför fotografering:

1. Tänk på vad som syns på bilderna. Plocka undan värdefulla föremål och konstverk.

2. Har du bra lås på dörrar och fönster är det något som höjer säkerheten, och därmed också värdet. Det är inte fel att visa det på bild. Ser tjuven det redan på bilderna, blir hen kanske avskräckt redan på det här stadiet.

Inför visning:

3 Plocka bort alla lösa värdeföremål.

  1. Töm även lådor och skåp på begärliga föremål som smycken, pass och dyr elektronik.
  2. Be mäklaren att gå igenom bostaden för att göra en bedömning av vad som finns och för att dubbelkolla att stöldbegärlig egendom är undanplockad. När mäklaren sedan går igenom samma rutin efter visningen och kan hen snabbt agera om något försvunnit.
  3. Märk värdesaker med MärkDNA och sätt upp en varningsdekal om att du använder det. MärkDNA är en osynlig märkmetod som dels avskräcker tjuven från att göra inbrott och dels ökar möjligheten att du får tillbaka dina saker om de stjäls.

Under visning:

  1. Be mäklaren att ta med en assistent om ni väntar mycket folk till visningen.
  2. Be mäklaren ta namn och telefonnummer på alla som kommer.

Efter visning:

  1. Lämna inte stegar, verktyg eller andra föremål ute som kan underlätta för tjuven att ta sig in.
  2. Glöm inte balkongdörren och fönster i markplanet. Låt de aldrig stå på glänt under natten eller när du lämnar lägenheten.

(Källa: http://www.mynewsdesk.com/se/if_skadeforsakring/pressreleases/saekerhetspimpa-bostaden-infoer-visningen-2383304)

Om författaren

Relaterade artiklar