7 viktigaste sakerna att tänka på när du hyr ut i andrahand

7 viktigaste sakerna att tänka på när du hyr ut i andrahand

Reglerna för att hyra ut i andrahand har ändrats några gånger de senaste åren. Egrannar listar de viktigaste sakerna som bostadsrättsinnehavare måste tänka på vid andrahandsuthyrningar.

 • Först och främst krävs det tillstånd från föreningen:
  Så steg ett är att börja med det. Ansökan ska vara skriftlig och ange vilka skäl som ligger bakom uthyrningen, och under vilken period bostadsrätten ska hyras ut och till vem. Det finns skäl som föreningen inte kan säga nej till. Exempelvis provboende med sambo, arbete eller studier på annan ort, och svårigheter att sälja på grund av marknadsläge. Handlar det om uthyrning till inneboende behövs det inget tillstånd.
 • Kolla upp personen som ska hyra bostadsrätten:
  Exempelvis genom en kreditupplysning. Hyresgästen kan begära en kreditupplysning på sig själv, vilket är gratis en gång om året.
 • Skriv kontrakt:
  Det är också viktigt att skriva ett andrahandskontrakt och inventarieförteckning. Bland annat bör avtalet reglera vad som gäller om hyresgästen inte betalar hyran, eller om någon skada uppstår i bostaden. Se till att hyresgästen tecknar en egen hemförsäkring.
 • Se till att betala månadsavgiften till föreningen själv:
  Det är ditt ansvar att avgiften betalas i tid. Även andra fakturor kan det vara bra att betala själv, till exempel el och bredband.
 • Säg till dina närmaste grannar att du tänker hyra ut bostaden:
  Det gör att de känner sig tryggare samtidigt som de kan hålla uppsikt. Det kan även vara bra att lämna dina kontaktuppgifter om något händer.
 • Missa inte chansen att påverka:
  Om du är bortrest, bor i ett annat land eller av någon annan anledning inte befinner dig på hemmaplan så kan det vara klokt att ge någon annan en fullmakt att företräda dig på bostadsrättsföreningens årliga stämma.
 • Ha koll på skatterna:
  Det är ok att tjäna 40 000 kronor på uthyrning per år plus de avgifter som du betalar till föreningen. Men det som du tjänar utöver det måste du deklarera och betala skatt på. Annars kan skattesmällen bli tung.

Källa: Bostadsrätterna

Om författaren

Relaterade artiklar