9 tips: Så förebygger du inbrott

9 tips: Så förebygger du inbrott

Tiden har gått fort sedan 2016 blev 2017, och snart är sportlovstiderna här. Många svenskar väljer att resa iväg på skidsemester. Är du orolig för att lämna bostaden under ledigheten? Då är du inte ensam.

Med nio enkla tips kan du förebygga inbrott i hemmet. För styrelsens del kan det vara en bra idé att informera medlemmarna om dessa förebyggande åtgärder.

  1. Ordna tömning av postlådan. Det går att lagra din post hos posten om du inte har grannar som kan hjälpa dig att tömma lådan regelbundet.
  1. Undvik slokande och vissna blommor i fönstren – det fungerar som en signal till tjuven att ingen är hemma. Be någon att vattna eller ställ dit blommor i konstmaterial.
  1. Har du en hemtelefon? Vidarekoppla den till din mobil.
  2. Försök inte gömma värdesaker i huset. Förvara dem i ett bankfack eller hos någon som du vet är hemma.
  3. Skaffa en timer till lampor och radio. De finns att köpa i bygghandeln och i elektronikaffärer.
  1. Berätta för grannarna att du är bortrest. Tillsammans kan ni hjälpas åt att hålla ögonen öppna efter sådant som avviker.
  1. Hälsa på alla som rör sig i ditt område. Potentiella tjuvar blir störda och vet att de har blivit iakttagna, samtidigt som det skapar en allmänt trevlig stämning.
  1. Hemlarm har blivit populärt på senare år. Ett larm som tjuter och påkallar grannars uppmärksamhet stör en eventuell tjuv. Det kan dessutom kompletteras med anslutning till väktarcentral som åker ut och tittar till lägenheten.
  2. Säkerhetsdörr eller grind kan vara ett väldigt bra komplement som gör ett eventuellt inbrott betydligt svårare om det inte finns fönster eller andra ingångar som går att nå från marknivå.

 

Källor: Samverkan mot brott, Brå (TT)

Om författaren

Relaterade artiklar