Att tänka på vid samboskap

Att bli sambor är ett stort steg. Men innan flytten kan det vara läge att kolla igenom vilka juridiska regler som gäller för samboskap.

Du och din partner har äntligen bestämt er för att köpa en bostadsrätt ihop och livet går in i en ny fas. Att bli sambos är ett stort steg för de allra flesta, men i lyckoruset kan det vara smart att ha koll på vad det innebär att bli sambo. I Sambolagen står det att med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Att flytta ihop med några kompisar är inte samma sak som sambor, rent juridiskt.

Ett samboavtal kan vara aktuellt under vissa omständigheter, enligt Niklas Eriksson, juridisk rådgivare på Lawline.

8603099096_d20afb88f8
Copyright Nillamaria

– Om man vill skydda, eller kanske snarare frysa, sitt ägande kan ett samboavtal vara aktuellt för att förtydliga vad som gäller för en eventuell separation eller dödsfall. Om man har olika insatser kan utöver ett samboavtal även ett samäganderättsavtal behövas, som förtydligar ägandeförhållandena, säger han.

Om den ena partner i förhållandet äger en lägenhet som den andre flyttar in i behövs inget avtal, då äger köparen lägenheten.

– Samma sak om ett par har köpt en lägenhet med lika stora insatser, säger Niklas Eriksson.

Men hur ska man gå till väga om man funderar på att skapa ett avtal?

– Ett samboavtal, som inte behöver specificera några insatser, är enkelt att fixa. Vi har till exempel en mall på vår hemsida. Det är ett väldigt enkelt dokument, det behövs bara några meningar.

– Samäganderättsavtal däremot är mer komplicerat. I det fallet rekommenderar jag att man anlitar en jurist för att det ska bli tydligt vad som gäller.