När behövs tillstånd för renoveringen?

Alla ”fixa det själv-program” på tv har gjort att bostadsrättshavare vill renovera själva i större utsträckning. Ofta med gott resultat, men inte alltid.

Vad får egentligen en bostadsrättshavare renovera i sin lägenhet utan styrelsens tillstånd? Och vem bär ansvaret om något går snett?

Bostadsrättsföreningen är ytterst ansvarig om något går fel, men det finns regleringar i bostadsrättslagen 7 kapitlet 12 paragrafen som även lägger ett visst ansvar på bostadsrättshavaren. Den som äger en lägenhet ska till egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick om inte något annat anges i stadgarna.

  • Bostadsrättshavaren är ansvarig för att underhålla lägenheten om inte stadgarna säger något annat. (Om bostadsrättshavaren försummar sitt ansvar för lägenhetens skick och det finns en risk för omfattande skador på annans egendom, till exempel andra lägenheter, kan föreningen kliva in och avhjälpa bristen på bostadsrättshavarens bekostnad).
  • Bostadsrättshavaren ansvarar inte för stamledingar.
  • Särskilda regler gäller för vattenledningsskador.

Att lagstiftningen inte mer precist reglerar ansvaret beror på att lagstiftaren förutsätter att föreningarna själva har stadgar som reglerar hur underhållsansvaret ska se ut.

– Med andra ord, det som står i stadgarna gäller, sade Ove Schramm, fastighetsjurist på Fastighetsägarna under ett seminarium.

Bostadsrättshavaren måste fråga styrelsen om lov för vissa typer av renoveringar, enligt Bostadsrättslagen 7 kapitlet 7 paragrafen. Tillstånd från styrelsen krävs när det handlar om:

  • Ingrepp i bärande konstruktion.
  • Ändringar av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas och vatten.
  • Andra väsentliga förändringar av lägenheten, till exempel att flytta eller ta bort köket.

Styrelsen får inte vägra en bostadsrättshavare tillstånd för en renoveringsåtgärd som gäller ingrepp i bärande konstruktion om inte åtgärden innebär påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.

– Bevisbördan ligger hos föreningen. Styrelsen får alltså inte säga nej till en åtgärd om den inte kan bevisa att det skadar föreningen, vilket inte alltid är helt enkelt, sade Ove Schramm.

Om föreningen orsakar skador genom försumlighet ska den ersätta bostadsrättshavaren. Om bostadsrättshavaren orsakar skador genom försumlighet ska han eller hon ersätta föreningen. Det är grundregeln.