Skillnader i uppklaring av bostadsinbrott

Gotland är bäst på att klara upp bostadsinbrott, medan Stockholm är sämst. Sett över hela landet är skillnaderna i uppklaring stora, visar en ny rapport.

Varje år sker ungefär 20 000 bostadsinbrott i Sverige. Men en rapport från Stiftelsen Tryggare Sverige, presenterad vid ett seminarium arrangerat av försäkringsbolaget If, visar att det är stor skillnad över landet hur många brott som uppklaras. På Gotland, som är bäst, uppklaras närmare 13 procent av inbrotten, medan Stockholm, Kronoberg och Jönköping är sämst. Där klaras endast 3 procent upp, vilket dock bara är en procent under snittet för hela landet.

Just bostadsinbrott är ett brott som polisen ska prioritera. Polisens förhoppning är att den nya polisorganisationen ska kunna arbeta mer enhetligt med frågan.

– Rapporten visar att det går att arbeta effektivare mot bostadsinbrotten. Den låga uppklaringen i Sverige måste öka om inte tjuvarna ska betrakta inbrott som en riskfri verksamhet. Vi försäkringsbolag kan täcka det ekonomiska, men aldrig ersätta den trygghet som går förlorad när man drabbas av inbrott i sitt hem, säger Göran Kellner, utredningschef på If.