Så förebygger du inbrott

Var åttonde svensk har någon gång haft inbrott i sin bostad, sammanlagt sker närmare 20 000 bostadsinbrott varje år. Det visar färska siffror från If.

Även om resultatet visar på en liten minskning under 2013 så har antalet bostadsinbrott ökat under de senaste tio åren. Var åttonde, närmare 13 procent, har någon gång haft inbrott. Undersökningen, gjord av YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If, visar att fyra procent har haft inbrott i sin nuvarande bostad och nio procent i en tidigare bostad. 3678 personer deltog i undersökningen under hösten. Enligt If var inbrottstjuven förr ofta en missbrukare, men idag handlar det mer om specialiserade ligor.

– Det märks genom att inbrotten går i vågor. Det är inte ett hus som får besök utan flera i ett och samma område, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If Sverige.

Bara fyra procent av bostadsinbrotten blir personuppklarade. Detta trots att Rikspolisstyrelsen menar att bostadsinbrott är något som de prioriterar.

Varför tror du att så få brott uppklaras?

– Dels är tjuvarna skickliga och dels är dessa brott inte tillräckligt prioriterade hos polisen. Rättsväsendet ser inte tillräckligt allvarligt på inbrott, säger Daniel Claesson.

Hans viktigaste tips för att förebygga brott är att ha god kontakt med grannarna.

– Hjälp varandra med post och liknande. För lägenheter kan även enkla skydd som låskåpor vara ett bra tips.

Ifs tips för att slippa inbrott:

  • Lär känna dina grannar och hjälp varandra att ha uppsyn i området.
  • Vidarekoppla fasta telefonen till mobil
  • Be någon tömma postlådan och även parkera bilen på uppfarten.
  • Beroende på årstid, klipp gräs eller skotta snö
  • Tala inte om på Facebook, Instagram eller andra sociala medier att du är bortrest.
  • Låt inte dyra föremål ligga framme synliga från fönstret
  • Gör en säkerhetsrunda för bostaden och åtgärda svaga punkter