Vilken hyra får man ta ut?

Reglerna för att hyra ut bostadsrätter i andra hand har ändrats en hel del under året. Göran Olsson, vd för Bostadsrätterna, berättar vad som gäller.

Uthyrning av bostadsrätter måste godkännas av bostadsrättsstyrelsen.

Vad är giltiga skäl för att hyra ut en bostadsrätt i andra hand?

– Omständigheter som gör att bostadsrättsägaren är förhindrad att använda sin lägenhet, till exempel att personen ska jobba eller studera på annan ort eller utomlands. Att prova på sambolivet är ett annat giltigt skäl, säger Göran Olsson, vd för Bostadsrätterna.

Men lagstiftningen är suddig och det finns gråzoner om vad som är rimliga skäl för att hyra ut sin bostad, betonar han.

– Olika bostadsrättsföreningar bedömer skälen olika och styrelsens beslut är i princip inte överklagningsbara. Förutsättningarna för att få hyra ut i andra hand skiljer sig ganska mycket beroende på vilken bostadsrättsförening det handlar om, säger han.

Vilken hyra får man ta ut?

– Nya regler började gälla från starten av 2013. Det innebär att personer som hyr ut sin bostadsrätt kan ta ut en hyra som täcker kapital- och driftskostnader, istället för som tidigare att hyran baseras på en ytterst svårbedömd ”normalhyra” för likvärdiga lägenheter.

Det är ett radikalt förändrat synsätt, betonar Göran Olsson.

– Med de nya reglerna beräknas hyran med fyra procents avkastning på lägenhetens marknadsvärde plus månadsavgiften till föreningen. Även det skattefria beloppet för andrahandsuthyrningar höjs. Dessutom har möjligheten för andrahandshyresgäster att retroaktivt kräva tillbaka ”ockerhyror” tagits bort, säger han.

Hur länge får man hyra ut i andra hand?

– Bostadsrättsstyrelserna brukar inte ge för långa andrahandskontrakt, men ett, två eller tre år i taget är ofta inga konstigheter. Det måste finnas en bortre tidsgräns angiven i kontraktet, men egentligen finns det ingen maxgräns för hur länge man får hyra ut. Säg att en person får en tjänst på UD i Kairo i sex år och vill hyra ut sin bostadsrätt under tiden. Det kan ingen säga nej till, säger han.

Finns inte risken att förlora besittningsrätten om man hyr ut för länge?

– Besittningsskyddet har luckrats upp på senare tid. Det innebär att man kan hyra ut sin bostadsrätt i två år utan att risk för att hyresgästen ska kunna hävda att den får bo kvar så länge den vill. Sedan går det att skriva ett avtal där hyresgästen avsäger sig besittningsskyddet. Det är alltså inga problem att hyra ut längre perioder om ett sådant avtal har träffats innan tvåårsdagen, säger han.