Viktigt att ta upplysningsplikten på allvar

Det finns flera saker att tänka på när man säljer sin bostadsrätt. Dels för att få ut ett så högt pris som möjligt, dels för att undvika krångel och onödiga konflikter med motparten.

För det första bör man kontrollera så att mäklaren som ska sälja lägenheten är seriös. En åtgärd kan vara att kontrollera så att mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden (FMN).

Rikard Kvist, fastighetsmäklare på Widerlöv & Co, betonar att många människor inte känner till vilket ansvar de har när de säljer sin bostadsrätt.

– Som säljare har man en upplysningsplikt. Man är alltså skyldig att upplysa köparen om eventuella problem med lägenheten som är svåra att upptäcka. Till exempel om det finns en golvskada under ett tungt skåp, säger han.

I vanliga fall upprättas en frågelista vid en bostadsförsäljning där säljaren får ange driftskostnader, vad som ingår av fast och lös egendom samt eventuella problem med lägenheten som en köpare bör känna till. Men många tar inte upplysningsplikten på allvar, säger Eddy Lödkvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

– Det är inte ovanligt att säljare ”missar” att upplysa köparen om brister i lägenheten. Det kan slå tillbaka mot säljaren i ett senare skede och man kan bli ersättningsskyldig, säger han.

Dessutom betonar han att det gäller att tänka på hur man uttrycker sig när man svarar på köparens frågor eller fyller i frågelistan.

– Ett svar som; ”jo, den fungerar” eller ”det är inget fel på den” kan betraktas som en garanti för köparen. Om man inte vet om något fungerar så ska man alltså inte uttrycka sig så. Det är bättre att säga att man inte vet eller att man ska ta reda på om sakerna fungerar. Det är aldrig negativt att påtala de brister som man känner till, snarare undviker man trubbel och stora kostnader i ett senare skede, säger han.

Säljaren är även ansvarig för att ytan på lägenheten stämmer, oavsett vad bostadsrättsföreningen anger.

– Har man sagt att lägenheten är 100 kvadratmeter när den i själva verket bara är 90 kvadrat har köparen rätt att få nedsättning av priset i efterhand. Det är onödigt. För vem vet? Lägenheten hade kanske sålt lika bra även om informationen var rätt från början, säger Eddy Lödkvist.

Det finns flera saker att tänka på inför själva visningen. Till exempel att även små skavanker kan sänka värdet på bostaden.

– I många fall tjänar man på att åtgärda ”lättfixade” saker, som trasiga lister eller en droppande kran, säger han.

Eddy Lödkvist rekommenderar att man går igenom Svensk Fastighetsförmedlings checklista ”Åtta steg till en lyckad försäljning” innan man säljer sin bostadsrätt.

http://www.svenskfast.se/Templates/Page____1925.aspx